Застрахователи отказват да застраховат за слани! Не е ли нахално, пита фермер

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Застрахователят, с който от години работя, ми отказа да застрахова градините за риска от слани.“ Това разказа днес фермерът от Пловдив Красимир Кумчев. Точно преди месец той отправи предложение чрез Агро Пловдив до министерството да изтегли напред датата за селскостопански застраховки – от 1 април вместо от 20 април. Както е известно, ежегодно МЗХ заделя 5 милиона лева, за да подпомогне финансово земеделците при сключване на застраховки за реколтата. Техният срок започва да тече от 20 април. Освен това при природни бедствия министерството изплаща обезщетения на фермерите за пропаднали площи, но само при условие, че те имат договор със застраховател.

 

Застрахователният агент, който отказал на Кумчев договор за покриване на щетите при осланяване, обяснил, че забраната идва от централата на компанията. Вероятната причина е в прогнозата за времето в следващите дни, според която ще има значително застудяване и падане на живака под нулата в определени райони на страната.

„Въпросът е има ли държава“, пита Краси Кумчев. „Не може застрахователите да са склонни да сключват договори само когато рискът да изплатят обезщетение е минимален. Това е като по време на чума да посетиш болница и там да те посрещне надпис: „Болни ще приемаме, когато отмине чумата““, сравнява супер точно фермерът.

Дните до края на април са най-опасни за овощари и зеленчукопроизводители, тъй като рязкото застудяване по това време може да попари изцяло реколтата и като нищо да разори стопанствата. „Не може държавата да съдейства на застрахователите, правейки задържителна застраховката „Гражданска отговорност“ и в същото време да не задължи същите компании да гарантират доходите на фермерите, които са най-зависими от природните катаклизми! Те въртят милиарди благодарение на гражданската отговорност. Отделно от това получават и 5-те милиона от земеделското министерство за селскостопанските застраховки. Но точно, когато ни е необходимо да си гарантираме обезпечение в случай на слана, компаниите ни отказват застраховка“, казва изумен от нахалството дружествата Кумчев.

Фермерът си припомни и рисковия пролетно-летен сезон през 2014 г., когато градушките се превърнаха в най-голямата напаст за земеделието. Точно тогава застрахователите вкупом спряха да сключват договори за риск от градушки, за да не се охарчат при изплащане на компенсации. Тогава земеделците останаха „извън чадъра“ на застраховането, с обрулена реколта и доходи.

По-късно днес Красимир Кумчев съобщи, че все пак е открил застрахователна компания, която сключва договори за риска от слани. Той предположи, че началниците в София са се разсеяли покрай празниците. А това му даде шанса бързо да подпише договора, който ако не друго, поне ще му гарантира по-спокоен сън в дните до началото на месец май.

Leave a Comment