За втора поредна година водещи в своята област компании - Мегатрон, ДюПон Пионер, ДюПон Растителна Защита и Тимак Агро България, събраха в с. Тръстеник над 100 земеделски производители от региона за втория етап от съвместните им демонстрации.

Любезен домакин на събитието бе отново г-н Росен Коев, председател на кооперацията в с. Тръстеник, област Русе

Превърналата се в традиция инициатива се посреща с голям интерес от фермерите, дошли тук, водени от желанието да видят резултатите от съвместната работа на тези компании. Миналата година всички присъствали и на трите етапа от демонстрациите се убедиха сами в отличните резултати, постигнати благодарение на успешната комбинация от високопроизводителни машини John Deere и Kuhn на Мегатрон, качествени и високодобивни семена на Пионер, най-новите ефикасни продукти за растителна защита на ДюПон и последното поколение биостимулатори на Тимак Агро България.

На тазгодишния втори етап фермерите, дошли на полето, видяха посевите и сами се убедиха в ефекта на приложените през първия етап продукти на ДюПон Растителна Защита. Фокусът падна основно върху новия хербицид за царевица Принципало Плюс, който ДюПон предложи на земеделските производители през 2013 година. Третирането с него се извърши в 5-ти лист на културата в доза 44 г/дка + 0,1% Трендо 90 при поле, основно заплевелено с татул, бутрак, поветица, балур и кощрява.

Спрямо подобни продукти на пазара Принципало Плюс е с по-широк спектър на действие и успешно контролира редица устойчиви на други хербициди плевели като паламида, черно куче грозде, млечок и др. Продуктът има бързо хербицидно действие, видим визуален ефект се наблюдава още на втория - третия ден. Високата му селективност спрямо царевицата позволява внасянето му до 6-ти лист на културата.

Принципало Плюс комбинира качествата и силата на три взаимно допълващи се активни вещества от различни химични групи и с различен механизъм на действие: никосулфурон, римсулфурон и дикамба. Спестява време и средства, гарантирайки с едно третиране чисти от плевели полета - в момент, когато това е от най-голямо значение за формирането на добива.

Принципало Плюс прониква и се абсорбира бързо от листата и корените на плевелите като инхибира клетъчното делене в зоните на нарастване. Симптоми като обезцветяване и хлороза се появяват 3 - 10 дни след прилагането, а плевелите загиват след 2 - 3 седмици. Продуктът прониква в растенията до 4 часа след прилагане.

За отличното състояние на посевите и добрия хабитус на растенията допринася и правилното и навременно подхранване. Тимак Агро България представи на земеделските производители Fertileader Trio. Изборът на продукт за демонстрацията беше направен след извършването на листен анализ на полето (флуориметрично измерване) от специалистите по хранене на растенията. На базата на получените резултати, а именно магнезиев дефицит и отслабена фотосинтетична активност, фокусът падна върху инованивния системен биостимулатор Fertileader Trio. Освен съдържащите се в него азот, сяра и магнезий, продуктът действа на физиологично ниво в растенията, като интензифицира фотосинтезата и подпомага растенията да преодолеят по-лесно неблагоприятните периоди през вегетацията им.

Гостите на събитието имаха възможността да наблюдават ефекта отприложената до момента схема на подхранване - Timac Start, комплексен тор, използван за основно подхранване на царевица в доза 15 кг/дка, Sulfammo 25 MPPA, азотен тор, внесен с окопаването - 10 кг/дка, както и Fertileader Axis - биостимулатор за царевица.

По време на събитието земеделските производители присъстваха и на влагането на течния системен биостимулатор Fertileader Trio на Тимак Агро България, приложен с 20 л работен разтвор в доза 0,3 л/дка. То беше направено с високопроизводителната самоходна пръскачка John Deere 4730 от Мегатрон.

Пръскачката John Deere 4730 е с вместимост на резервоара 3028 л, ширина на крилата 30 м и възможност да обработва по 4200 дка на денонощие. Усилената тръбна конструкция на крилата осигурява сила и здравина, а трите отделни системи на окачването на крилата изолират вертикалните, хоризонталните и люлеещи движения. Крайните 2,13-метрови отклоняващи се секции ги предпазват от повреди - те се отклоняват назад, когато машината минава покрай препятствие, а след това автоматично възстановяват предишното си положение. Високият клиренс от 1,52 м позволява работа при високи култури и посеви в последен стадий на растеж. А независимото окачване на колелата с въздушно демпфериране, позволява равномерно и прецизно пръскане дори по неравни терени. Освен това, независимото окачване позволява на всяко колело да компенсира неравности до 20 см по време на работа, което гарантира както стабилността на пръскащите крила, така и комфорта за оператора. Пръскачката 4730 е оборудвана и с автопневматична нивелираща система, която спомага за хоризонтиране на шасито през цялото време. Друга важна характеристика е хидравличната настройка на ширината на колеята. Тя позволява да се регулира разстоянието между колелата - от 3,05 м до 3,86 м, така че да съответства на междуредията на различните култури и на редовете при лентова сеитба. Машината е оборудвана базово и с интелигентните системи на John Deere, които увеличават производителността и ефективността й. Всички интелигентни приложения се управляват и настройват от цветния дисплей GreenStar - като например функцията за паралелно следене (Parallel Tracking), картографиране, прилагане на различни норми, автоматично изключване на пръскащите секции, навигация, документиране и др.

Продуктовите специалисти на Мегатрон представиха на фермерите и новите модели самоходни пръскачки John Deere - R4030 и R4830, с вместимост на резервоара за разтвор съответно 3000 и 3800 л и ширина на крилата 36,6 м.

И двата модела са с изцяло нов дизайн и напълно интегрирани интелигентни технологии за още по-впечатляваща производителност. Новите по-широки плоски сгъващи се крила позволяват на оператора да обработи полето с по-малко работни ходове. И двата нови модела могат да се дооборудват с контейнер New Leader NL200G4 за гранулирани торове с разпръскващо устройство, което равномерно покрива площ до 32 метра.

На последния трети етап от съвместните демонстрации на Мегатрон, ДюПон, Пионер и Тимак Агро България, земеделските производители ще имат възможност да наблюдават жътва на царевица Пионер с комбайн John Deere. Ще се отчете какъв е добивът от декар на царевицата и ще се види ефекта на вложените продукти за растителна защита на ДюПон, както и от положителното влияние на биостимулаторите на Тимак Агро България.

Всичко това ще стане ясно наесен, а до тогава се разделяме с пожеланието, отправено от четирите фирми към земеделските производители за спорна, високодобивна и безаварийна жътва!