От 2016 г. България ще има официална статистика за пазара на селскостопанска техника

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

От началото на 2016 г. търговците и производителите в България ще имат точна информация за пазара на селскостопанска техника. Това съобщи за Агрозона Аделина Георгиева, секретар на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). Тя обясни, че досега в България не е имало такава официална статистика, но е крайно време да внедрим системата ВИСТА за електронно отчитане на продажбите на земеделска техника. Софтуерът се използва вече във високо развити в технологично отношение държави акто Германия и Белгия, както и в Румъния.

Германската асоциация на производителите на земеделска техника ще подкрепи българските си колеги от БАТА при внедряването на системата, което ще продължи през цялата 2015 г. От 2016 г. тя ще заработи.

Според статистиката на държавната Контролно-техническа инспекция в първите 6 месеца на 2014 г. у нас са регистрирани общо 636 нови колесни трактори, като най-много (94) са отчетени в София. При комбайните бройката пада на 134 броя, а багерите са 149 броя. Новорегистрираните товарачи са общо 37 на брой. Дистрибуторите отчитат спад с около 10-15% в продажбите, което се дължи освен на ниските доходи на фермерите, и на липсата на еврофинансиране.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА